Monday, April 27, 2009

Green river and misty mountains (Location: Qingyuan, China)


Koska valmiita paivaretkia ei loytynyt paatan nostaa vaikeustasoa ja lahtea omatoimisesti laheiseen provinssiin. Lonely Planetissa on kohtuullisen hyvat ohjeet taman paivan retkesta ja valmistaudun kopioimalla kaikki paikannimet Kiinaksi ruutuvihkooni.

Ohjelmassani on lahtea jokiristeilylle katsomaan Feilain ja Feixian temppeleita n. 100 km paassa Guanzhousta. Paikan pitaisi tarjota hienoja postikorttimaisemia vuorten valissa kiemurtelevasta vihreasta joesta, saapa nahda mita on luvassa...

Ensimmainen vaihe on ajaa bussilla Qingyanin kaupunkiin, se osoittautuu helpoksi hommaksi silla busseja kulkee tauotta ja lipun saa nayttamalla kaupungin nimea kiinaksi kirjoitettuna. Qingyanin bussiasemalta pitaa ottaa taksi jotta paasee kaupungin laitamilla olevaan 'satamaan', josta jokilaivat lahtevat. Sekin onnistuu kiinankielista tekstia vilauttamalla, mittaria ei tosin suostuta kayttamaan joten koyhdyn 30 yuania. Perilla odottaa sekalainen vakijoukko kiinalaisia ja muutama kioskin kaltainen hokkeli. Osa porukasta on ilmeisesti venekuskeja, jotka yrittavat kiinaksi saada minua vuokraamaan kokonaisen veneen koko paivaksi (400 yuania). Yritan selittaa haluavani liittya johonkin ryhmaan - onneksi paikalle tulee joku kiinalainen porukka ja tuppaudun puolivakisin mukaan. Hinta jaa tosin epaselvaksi.

Laiva on ruosteinen ja aanekas purkki jonka kannella on muutama poyta, joissa alkaa pian lahdon jalkeen vimmainen mahjongin peluu - tosin kyseessa on joku muu variaatio pelista kuin se perinteinen pelinappuloiden nostelu. Saannot jaavat epaselviksi. Ennen lahtoa on kuitenkin ohjelmassa lounaan hankinta - talla reissulla syodaan taatusti tuoretta ravintoa silla laivaan lastataan paikallisen kalastajan veneesta simpukoita, katkarapuja ja jotain paikallisia kaloja. Lisaksi mukaan otetaan kaksi (elavaa!) kanaa ja vihanneksia. Kyydin hinnaksi tulee muuten 100 yuania.

Matka kaynnistyy naiden saatojen jalkeen ja eteen avautuu hienot jokimaisemat. Vihrea joki mutkittelee halki vuorien ja rannoilla on jonkun verran asutusta, siella taalla nakyy temppeleita... Kiinalaiset keskittyvat pelaamiseen, mina maisemien katseluun. Vajaan tunnin kuluttua saavumme Feixian temppelin luo. Itse temppeli on korkealla vuoren huipulla - rannassa on vain joku pienempi rakennelma. Huipulle on matkaa noin 20 hikista minuuttia pitkin kivettya polkua lapi metsien. Perilla odottaa todella hammentava kummitustaloa muistuttava rakennelma - tunnelma on vahintaankin aavemainen vaikka kyseessa on kiinalainen temppeli.

Palaan laivalle jossa lounas alkaa olla valmiina. Poydat notkuvat ruuasta ja kiinalaiset tarjoilevat kaikkea. Kanat on jossain vaiheessa tapettu ja saan maistaa taatusti mureinta kanaa ikina - voittaa kylla suomalaisen broilerin mennen tullen... Pitkan lounastauon jalkeen kaannymme takaisin ja poikkeamme toisessa temppelissa joka sekin on mielenkiintoinen. Kiinalaiset kiinnostuvat minusta ja haluavat ottaa valokuvia jossa he poseeraavat eksoottisen vieraan kanssa. Kielitaitoa ei juuri loydy mutta yksi tytto puhuu hieman englantia.

Palaamme lahtopisteeseen iltapaivalla. Saan joltakin paikalliselta kyydin bussiasemalle ja otan bussin takaisin kohti Guangzhouta. Kokonaisuutena erittain onnistunut retki ja sain monta hienoa kuvaa. Kummallista miten yksi hyva paiva reissatessa saa unohtamaan edellisten paivien huonot fiilikset varsin nopeasti!

No comments:

Post a Comment