Saturday, May 9, 2009

P-Korea, paiva 4 (Location: Pyongyang, North Korea)

Neljas paiva tullaan viettamaan Pyongyangissa. Ensimmainen kohteemme on jenkkien vanha sotalaiva 'Pueblo', jonka P-korea sai kiinni vakoilusta vesillaan joskus 60-luvulla. Visiitti alkaa videolla, joka kertoo aarimmaisen jenkkivastaisen tarinan siita kuinka ei kannata vakoilla! Laivan lisaksi paikassa on esilla 2000-luvulla takavarikoitu miehittamaton sukellusvene joka on myos saatu kiinni vakoilusta - kukaan ei tosin muista kyseista tapausta.

Aamupaivan kohokohta on metroajelu. Kuljemme yhden pysakinvalin ja kylla kummatkin asemat ovat ihan aitoja - kuluneet lattialaatat kertovat kovasta kaytosta ja vuosien kaytosta. Asemat ja junat muistuttavat kovasti entisen Neuvostoliiton maiden vastaavia - epailemme etta KIS sai kuitenkin apuja ulkomailta... Asemat ovat mahtipontisia itablokin tyyliin.

Tsekkaamme seuraavaksi postimerkkimyymalan, jonka parasta antia ovat propagandahenkiset merkit - erityisesti mieleen jaavat 60-luvunantiamerikkalaiset ja sekalaiset sota-aiheiset merkit joissa kuva-aiheina on mm. pistoolin kuvia! Ostan pari suurennosta sosialistista realismia edustavista merkeista.

Kaymme visiitilla paikallisessa tavaratalossa, jossa on yllattavan laaja tarjonta aina MP3-soittimista lahtien. Asiakkaita ei tosin nay! Jatkamme lounaalle keskustan liepeilla sijaitsevaan puistoon, jossa on ohjelmassa lounas. Grillaamme kaikenlaisia lihavartaita yms. herkkuja - ruoka on hyvaa ja aurinko paistaa! Piknikin jalkeen jatkamme sotamuseoon. Kyseessa on kasittamattoman laaja (ja kylma!) kompleksi, jossa on yli 80 huonetta! Nayttelyn pointtina tuntuu olevan lahinna se kuinka USA aloitti Korean sodan ja kuinka P-Korea voitti sen. Kaymme onneksi vain noin kymmenessa huoneessa - nayttely tuntuu toistavan itseaan jo parin huonen jalkeen... Naemme pari vaikuttavaa dioraamaa ja kellarikerroksessa on lukuisia sotakoneita aina tankeista helikoptereihin.

Iltapaivalla kaymme paikallisessa koulussa, jossa paasemme katsomaan oppilaiden laulu- ja tanssiesityksia. Nuoret tytot laulavat niin hyvin, etta epailemme laulun tulevan nauhalta! Pohdin montakohan tuntia kyseisen show:n harjoitteluun on kaytetty... Teemme myos pienen kierroksen koulussa, jossa hammennysta herattaa Kim Il Sung-luokka, jossa ilmeisesti opetetaan suuren johtajan viisauksia ja aikaansaannoksia?

Iltapaivan viimeisena kohteena on 'local bar', jossa pitaisi nahda paikallisia ryystamassa juomia? Paikka on kummallinen 70-luvun henkinen kuppila, jossa jouluvalojen loisteessa voi nauttia olutta ja drinkkeja (loytyy mm. Sininen Enkeli). Paikallisiakin on muutama mutta englanninkieliset drinkkilistat hieman epailyttavat! Lisaksi tarjolla on pikkupurtavaa eli pahanhajuisia kuivattuja kaloja jotka nayttavat epailyttavasti hauilta. Kumoamme tuopilliset paikallisen pienpanimon tuotoksia ennen kuin palaamme hotellille.

Ennen illallista on ohjelmassa huomisen syntymapaivan kunniaksi jarjestetty ilotulitus, joka osoittautuu aivan kasittamattomaksi 45 minuuttia kestavaksi show:ksi. Tulitus tuntuu jatkuvan ikuisuuden ja on taatusti mieleenpainuvin lajissaan! Kiintoisina yksityiskohtina on mm. palavat sillat ja obeliskin nakoiseen monumenttiin kiinnitetyt tulisuihkut. Naita on vaikea kuvailla sanoilla...

Illallisella on tarjolla paikallista erikoisuutta eli kylmia nuudeleita (jotka ovat itse asiassa aika lampimia). Illallisen jalkeen paatamme testata vihdoinkin hotellin saunaosaston - suomalaisvoimin vahvistettuna yhdella tanskalaisella. Saunoja loytyy joka lahtoon - 'suomalaisen' lisaksi on tarjolla turkkilainen versio seka kasittamaton 'jaasauna', jossa istutaan muovituoleilla pakastinta muistuttavan seinan vieressa! Suomalainen sauna on yllattavan hyva - kiuas tosin on ruotsalainen Tylo ja lampoa on miehekkaat 110 astetta! Sehan on ihan liikaa sahkokiukaalle - itse asiassa lauteet ovat niin kuumat etta istuminen on tuskallista! Kansainvaliseen tyyliin saunotaan tietenkin uimahousut jalassa, pari kiinalaista tosin on munasillaan. Hengaamme hetken uima-altaalla ihmetellen venalaisten sikailua...

No comments:

Post a Comment