Saturday, May 9, 2009

P-Korea, paiva 3 (Locations: Pyongyang & Kaesaen, North Korea)

Tama paiva alkaa visiitilla rajalle eli ns. DMZ:lle. Koreoiden valissa on n. 4km rajavyohyke, jonka keskella on mielenkiintoinen alue jonka hallinto on jaettu puoliksi P-Korean ja YK:n (=USA) kesken. Paikassa on kayty myos Korean sotaan liittyvia neuvotteluja. Yksi keskeinen viesti jonka kuulemme moneen kertaan on kuinka USA aloitti Korean sodan, lisaksi korostetaan kuinka P-Korea voitti kyseisen sodan...

Kaymme DMZ:n keskella sijaitsevissa 'mokeissa', joissa paasee itse asiassa muutaman metrin verran etelan puolelle! E-Korean puolella ei kumma kylla nay mitaan liiketta tai sotilaita. Tsekkaamme myos paikan jossa Korean sodan rauhansopimus allekirjoitettiin.

Jatkamme matkaa muinaisen korealaisen keisarin haudalle - se sijaitsee luonnonkauniilla paikalla vuorten keskella. Paikassa on kaksi pyoreaa hautakumpua ja kiintoisia patsaita. Paikka vaikuttaa hylatylta ja hieman kulahtaneelta - ilmeisesti Kim Il Sung -aiheiset reliikit ovat astetta tarkeampia... Syomme lukuisista pienista ruokalajeista koostuvan lounaan Kaesaenissa - ainakin puolet jaavat tunnistamatta ja osa jaa pahan makunsa vuoksi syomatta. Ennen bussikyytia takaisin paakaupunkiin kaymme tsekkaammassa paikallisen Kim Il Sung-patsaan ja sielta avautuvat nakymat...

Pyongyangissa on ohjelmassa erittain mielenkiintoinen kohde eli metromuseo! Kuten nimikin kertoo kyseinen museo kertoo kaupungin metron rakentamisen historian - tai itse asiassa keskitytaan enemmankin siihen kuinka Kim Il Sung 'keksi' koko systeemin! Museossa ei kertakaikkiaan voi olla hymyilematta, varsinkin kun opas on varsin intohimoinen naishenkilo joka kirkkain silmin kertoo ylpeana siita kuinka suuri johtaja lahjoitti metron kansalaisille! Esineistosta loytyy mm. tuoli jolla KIS istui jossakin tilaisuudessa ja monta muuta vastaavaa ainutlaatuista esinetta. Lisaksi museossa on valtava kolmiulotteinen dioraama metrotyomaasta - viritys on erittain vaikuttava ja tuo mieleen Disneylandin vastaavat. Kokonaisuutena museo on hammentavin kokemus tahan mennessa - miten yhdesta metrosta voi saada niin paljon asiaa... Mita jos Helsingin metrosta tehtaisiin vastaava? Itse metron koeajo on ohjelmassa huomenna - kyseessahan on systeemi jonka olemassaoloa on epailty usein!

Illemmalla on ohjelmassa virkistaytymista paikallisessa keilahallissa - tietenkin heti ensimmaisena meita 'tervehtii' lasivitriiniin sailotty keilapallo, jolla itse KIS on keilannut! Muuten kyseessa on aika normaali keilahalli - erona lansimaalaisiin vastaaviin on lahinna taustalla soiva marssimusiikki ja 80-luvun tyyliset pastellivariset kengat. Koneet toimivat vahintaankin epaluotettavasti silla heittoja on valilla kaksi ja yleensa kolme. Paikallisia on myos keilaamassa runsaasti - taidoissa olisi kylla parannettavaa itse kullakin... Loppuilta menee rauhallisissa merkeissa, ilmeisesti parin edellisen illan riennot nakyvat ryhman kisakunnossa.

No comments:

Post a Comment